De schrijfster

 BIOGRAFIE VAN HILDA VLEUGELS

Op school meestal een “zeer goed” voor opstellen, altijd klaar voor een guitenstreek, bovendien een vader die als Vader Kapoen met zijn poppenkast en sprekende pop Toontje in heel het Vlaamse land kinderen entertainde. De basis voor Hilda’s humoristische pen was er van jongs af. Toch zou het nog een hele tijd duren voor ze komedies begon te schrijven.

 Toen ze het diploma “Gegradueerde in Europese Talen en Secretariaat” op zak had, werkte ze vijf jaar als directiesecretaresse in diverse firma’s – van het koekjesfabriek in Herentals tot een machinefabriek in Zwitserland. Tijdens haar laatste job als directiesecretaresse leerde ze haar man kennen. Ze trouwden en begonnen een dagbladwinkel. Na twintig jaar hard werken wou Hilda het wat rustiger aan doen. De dagbladhandel werd verkocht en plots had ze tijd voor een hobby. Ze sloot aan bij een toneelgroep.

Op zekere dag verzuchtte een collega actrice: “Waarom hebben in komedies de heren altijd de mooiste rollen?” Dat was voor Hilda een eyeopener. Ze begon komedies te schrijven met als doelstelling: ook leuke rollen voor de dames.

Haar eerste stuk, De geest van Toetekome, was meteen een schot in de roos. Het behaalde de Frans Cools Toneelprijs 1993-1994.
Er volgden nog meer prijzen. In 1999 sleepte de groep Sotos van Schoten met “Satans vuile was” de zilveren medaille FVST Festival Armand Coenen 1999-2000 in de wacht. De Engelse vertaling van “Het nut van koffieprut” behaalde een eervolle plaats bij de 10 genomineerden in de George Kernodle New Play Competition 1999 in Arkansas (USA).

Intussen voerden heel wat toneelgezelschappen een of meerdere komedies van Hilda Vleugels op. Ook in Nederland en Polen zijn er producties geweest. In theatre classes van Amerikaanse colleges werden haar stukken gelezen en besproken. Blijkbaar wordt ook daar haar pittige humor geapprecieerd.

In 2010 zette Hilda het toneelschrijven even on hold voor een andere humoristische aangelegenheid. Ze speelde mee in het tv-programma dat in november 2011 een Emmy Award won: De Benidorm Bastards. Het was een amusant zijsprongetje dat recht evenredig liep met de zin voor humor die je in haar komedies terugvindt.

Na de opnames voor de Benidorm Bastards is Hilda weer in de pen gekropen. “Ave René”, “Terrasje doen” en “Rot op gast” waren de daaropvolgende komedies. En er staat weer een nieuw stuk op stapel.